En samling av HDMI adaptere / Signalomformere

Å dykke ned i verdenen av retrospill er en reise tilbake til en tid hvor spillmekanikk og kreativitet møttes i enkelhetens kunst. Men med teknologiens mars fremover, møter entusiaster av retrospill en vanlig utfordring: Hvordan kobler man sine kjære klassiske retro-spillkonsoller til dagens moderne HDTV-er og skjermer? Svaret ligger i den magiske lille enheten kjent under mange navn: Signalomformer, HDMI-adaptere, konverter, Upscaler, AV til HDMI-adapter, Scart til HDMI-konverter, Video Converte osv.. Listen er lang og overveldende. I denne bloggposten vil vi utforske ulike typer HDMI-adaptere/signal omformere og gi deg innsikten du trenger for å velge den perfekte adapteren for ditt oppsett.

Forstå Oppsettet Ditt

Før du dykker inn i hvilken HDMI-adapter du skal velge, er det viktig å forstå oppsettet ditt. Hvilken konsoll har du? NES, SNES, Sega Dreamcast, eller kanskje en PlayStation? Ulike konsoller har ulike video- og lydutganger, som krever spesifikke adaptere.

Oppsett av en adapter og hva må jeg tenke på?

De første spørsmålene vi stiller en kunde når det blir vanskelig å koble opp til sitt system er:

- Trenger adapteren å kobles til en strømkilde?
- Hvilken retning er det omformeren fører signalet?
- Er innstillingene på systemet tilpasset adapterens innstillinger? 
- Er HDTV innstillingene tilpasset systemets signal?

Som en kan se er det ikke alltid rett frem hvordan en HDMI adapter fungerer. Det er derfor viktig å sette seg inn i produktbeskrivelsene, manualer og spesifikasjonene til den aktuelle adapteren før en gjør ett kjøp. Noen adaptere vil for eksempel kreve strømtilførsel mens andre vil ikke. Det som kanskje er det mest essensielle er å tilpasse innstillingene på din HDTV, dette er spesielt viktig om du forsøker å bruke ett eldre system på en moderne TV. Det er også viktig å vite at flere adaptere ikke justerer bildet opp og vil kun overføre det gamle 480p signalet til en 1080p utgang, uten å gjøre noe kvalitets oppgraderinger. Ett fåtall HDMI adaptere vil også kreve at systemets innstillinger justerer slikt at HDMI adapteren kan tolke signalet riktig og gi ett bilde til TVen.


Tips til justering av HDTV bilde med eldre spillkonsoller:

Når det gjelder TV innstillingene sammen med ett eldre system er det først og fremst viktig å merke seg at adapteren ofte er begrenset av teknologien til systemet. Det vil si at for eksempel en eldre Nintendo 64 (N64) vil sende sitt originale signal til HDMI adaptere, dermed vil HDMI adaptere omforme dette signalet over til 720p eller 1080p av beste evne. Dette vil imidlertid ikke gjøre at signalet blir bedre, med mindre du bruker en Upscaler adapter som vi kommer mer inn på senere. Det er dermed viktig å gjøre følgende:

  1. Nedjustere bildet til 4:3 på enkelte eldre spillkonsoller: Eldre spillkonsoller er primært ment for eldre TV. Gjerne en CRT TV. Mange av disse TV apeartene var opprinnelig stilt inn på ett 4:3 format og spillene er dermed laget for ett slikt format. Det er dermed viktig (for best bildekvalitet) å justere bildet til 4:3. Om dette ikke gjennomføres vil bildet kunne se utstrakt og unaturlig ut, og opplevelsen vil muligens ikke være like god.
  2. Nedjustere bildet på din TV: Mange har i dag store flatskjerm Tver. Naturligvis er ikke eldre spillkonsoller som en NES, eller PlayStation 2 (PS2) ment for store skjermer. Det vil derfor være hensiktsmessig nedjustere bildets størrelse på din TV. Dette for at ikke bildet skal føles uskarpt og uklart. Når en nedjustere bildet vil det føles som at bildet blir skarpere. 
  3. Justere Skarpheten: Moderne TVer har ofte en skarphetsinnstilling som kan gjøre et oppskalert bilde fra en eldre konsoll for skarpt og dermed avsløre uønskede bildefeil. Prøv å redusere skarpheten litt for å oppnå en mykere bildekvalitet som kan være mer behagelig for øyet.
  4. Fargeinnstillinger: Eldre spillkonsoller var designet for CRT-skjermer som naturlig hadde en annen fargegjengivelse enn dagens LCD- eller OLED-skjermer. Eksperimenter med TVens fargeinnstillinger for å finne en balanse som gjenspeiler de originale fargene så godt som mulig. Noen ganger kan det hjelpe å justere fargemetningen ned litt.
  5. Unngå "Motion Smoothing": Mange nye TVer kommer med "motion smoothing" eller lignende teknologier som er designet for å gjøre bevegelsene mykere. Mens dette kan være gunstig for film og noen TV-programmer, kan det skape en unaturlig følelse når man spiller eldre videospill. Prøv å deaktivere denne funksjonen for en mer autentisk spillopplevelse.
  6. Koble til en CRT TV for den mest autentiske opplevelsen: For de mest dedikerte retrospill-entusiastene kan ingenting slå opplevelsen av å spille på en original CRT TV. Dette gir den mest autentiske opplevelsen, spesielt for spill som bruker bestemte grafikkeffekter designet for CRT-teknologi, som dithering eller scanlines. Dette er derimot ett alternativ som ikke er tilgjengelig for de aller fleste. 

Typer HDMI-adaptere

Plug-and-Play-adaptere

Disse HDMI adapterne er de mest brukervennlige. De kobles direkte til konsollen uten behov for ekstra strømkilder eller kompliserte oppsett. De er ideelle for dem som ønsker en enkel løsning.

Wii til HDMI Omformer Adapter, Full HD 1080p:

Bilde av en WII til HDMI adapter

Dette er en av våre bestselgende adaptere for Nintendo Wii konsoller, og kan plugges rett inn i Wii-spillkonsollen uten noe ekstra behov for en strømkilde. 

HDMI Omformer til Nintendo SNES, N64 og GameCube:

Bilde av en hdmi omformer for SNES n64 og GameCube

Denne HDMI adapteren er vår bestselgende adapter for Nintendo konsoller. Deriblant SNES, N64 og GameCube spillkonsoller og vil ikke trenge strømadapter. 

HDMI Omformer til Sony PlayStation PS1 og PS2:

HDMI adapter for PS1 og PS2

Denne adapteren er spesielt utviklet for både PS1 og PS2 spillkonsoller. Og skiller seg ut i at den er kompatibel med alle versjoner av PS1 og PS2 spillkonsoller uten behov for strømkilde eller justering av systemenes innstillinger. 

N64 til HDMI Omformer Adapter:
Bilde av en N64 til HDMI omformer adapter

Denne Mini HDMI adapteren er liten og kompakt og fungerer på samme måte som Wii til HDMI adapteren. Den er kompatibel med Nintendo N64, SNES og GameCube og vil ikke trenge en strømkabel. 

HDMI Omformer til Sega MD1, MD2 og SNK:

Bilde av en spesialadapter for SEGA spillkonsoller

Denne HDMI adapteren er nisje adapter og ett tilbud for de som ønsker å koble opp sine eldre SEGA spillkonsoller. Adapteren fungere på samme måte som HDMI Omformer til Sony PlayStation PS1 og PS2 og vil ikke trenge ekstra strømtilførsel. 

Adaptere med mer fleksibilitet:

Mini AV til HDMI Omformer Adapter:

Bilde av en Kompositt til HDMI adapter

Denne adapteren er desidert vår bestselgende HDMI adapter og vil tilby stor fleksibilitet. Fleksibiliteten ligger i at en kan brukes sammen med en hvilken som helst kompositt / RCA kabel. Og vil dermed være ett ypperlig valg for retro spilleren som har flere systemer å koble opp. Adapteren krever strømtilførsel. 

SCART til HDMI Omformer Adapter (Full HD 1080P/720P):

Bilde av HD video converter

Om du ønsker mest fleksibilitet er denne adapteren å anbefale. HDMI Adapteren har en solid kvalitet av metall samtidig som den har ett drøss av muligheter. Selv om HDMI adapteren er avansert, er den lett å ta i bruk med sine automatiske gjenkjenning funksjoner. I pakken følger det med en SCART adapter slikt at en også kan koble til rød, gul og hvit kompositt kabler. 

SCART til HDMI Omformer Adapter (720p, 1080p):

Bilde av en SCART til HDMI Omformer Adapter (720p, 1080p)

Denne adapteren har store likheter med Mini AV til HDMI Omformer Adapteren, samtidig som den skiller seg ut med noen nøkkelfunksjoner som muligheten til å koble til en SCART kabel. Om en skal bruke denne HDMI adapteren sammen med en gul, rød og hvit kompositt kabel vil en SCART adapter være nødvendig. 

Upscaler-adaptere

For de som ønsker bedre bildekvalitet, kan upscaler-adaptere være veien å gå. Disse forbedrer den opprinnelige oppløsningen fra konsollen til en som er mer passende for moderne skjermer, noe som resulterer i et skarpere og klarere bilde. Det finnes adaptere på markedet som er helt absurd høyt priset. Vi har derimot valgt å ta inn en adapter vi føler gir mest valuta for pengene.

RetroScaler 2x A/V til HDMI Kompatibel Omformer & Line-doubler:

Bilde av en Retro scaler 2x HDMI adapter

Dette er den desidert den beste HDMI adapteren vi har på lager. Ikke bare omformer adapteren signalet, men den vil også Upscale for å forbedre bildekvaliteten. 
konverteren er ment for retrospill-entusiaster, som konverterer 240p/480i NTSC/PAL signaler til 480p/576p HDMI-utgang uten forsinkelse. Den tilbyr fleksibilitet med FIL-modus for optimalisering av spillgrafikk, støtter både NTSC og PAL uten krysskonvertering, og sikrer bred kompatibilitet med moderne skjermer. Pass-through modus tilbyr direkte digitalisering av inngående signaler, og enheten kan også fungere som en transkoder for 15 kHz skjermer, noe som gjør den ideell for både spill og streaming.

Vil jeg trenge å kjøpe noe ekstra til HDMI adapteren?

Det korte svaret er "it depends". Som tidligere nevnt vil noen HDMI adaptere kunne plugges rett inn i dytt system og andre vil trenge en form for kompositt/RCA/AV-kabel. Det som er likheten meda absolutt alle HDMI adaptere er at du vil måtte trenge en HDMI kabel. Kablenes kvalitet vil også kunne ha en påvirkning på hvilke bildekvalitet du vil få. En solid HDMI-kabel vil sikre at du ikke taper bildekvalitet. Når det gjelder kompositt kablene er det også en del å tenke gjennom. En original kabel vil alltid være det beste valget, samtidig som disse ofte er vanskelig å anskaffe, gitt at de ikke produseres lengre. Imidlertid har vi gode kabler til en billig penge som også er ett godt alternativ om en ikke skulle ha tilgang på en original kabel.

Vurderinger ved Valg av HDMI-adapter

  • Kompatibilitet: Sørg for at adapteren er kompatibel med din konsoll.
  • Bildekvalitet: Vurder om du trenger upscaling for å forbedre bildekvaliteten.
  • Lag: Spesielt viktig for spill som krever presisjon. Noen adaptere kan introdusere merkbar forsinkelse.
  • Pris vs. Kvalitet: Dyrere er ikke alltid bedre, men kvalitetsadaptere kan gi betydelig bedre opplevelse.

Anbefalinger

Når du står overfor utfordringen med å koble dine klassiske spillkonsoller til en moderne HDTV, er valget av riktig HDMI-adapter essensielt for å bevare spillgleden. For plug-and-play-entusiaster er våre bestselgende adaptere for Nintendo Wii, SNES, N64, GameCube, samt Sony PlayStation PS1 og PS2 ideelle, da de ikke krever ekstra strømkilder eller kompliserte oppsett. For de med en variert konsollsamling, tilbyr vår Mini AV til HDMI-adapter og SCART til HDMI-adapter fleksibiliteten til å koble til enhver kompositt/RCA-kabel med letthet. For dem som verdsetter optimal bildekvalitet, anbefaler vi vår RetroScaler 2x A/V til HDMI omformer som ikke bare omformer signalet, men også forbedrer bildekvaliteten. Når du velger HDMI-adapter, vurder kompatibiliteten med din konsoll, behovet for upscaling, potensiell lag, og forholdet mellom pris og kvalitet. Ved å gjøre et informert valg kan du forvandle din spillopplevelse og bringe dine klassiske spill til live på moderne skjermer på en måte som respekterer originalopplevelsen.

Avsluttende Tanker

Valg av riktig HDMI-adapter for ditt retrospilloppsett kan forvandle din spillopplevelse, bringe dine elskede klassikere til liv på en måte du aldri har sett før. Ta deg tid til å vurdere dine behov og gjør et informert valg som vil berike din retrospillhobby.

Av til hdmi-adapterHdmi adapterKonverterMicrosoftNintendoOmformerRetrospillkongenScart til hdmi-konverterSegaSignalomformerSonySpillkonsollUpscaler

Skriv en kommentar